KiC heeft als prioriteit om middels onderzoek een manier te vinden om onderscheid te kunnen maken tussen de verschillende oorzaken van verstoring in contact tussen ouder en kind. Zodat de juiste hulp en begeleiding kan worden ingezet voor het kind en de ouders.
- Complexe scheiding versus verstoorde ouder-kindrelatie
Er wordt vaak gesproken over een complexe scheiding. Terwijl er niet altijd iets misgaat in het contact tussen de ouders, maar soms juist tussen de ouder en het kind. - Ouderverstoting/ oudervervreemding
Dit houdt in dat een ouder het kind (bewust of onbewust) negatief beïnvloedt, waardoor het kind zonder valide redenen de andere ouder afwijst. - Weerstand vanuit het kind
Er kan ook sprake zijn van gegronde redenen bij het kind, van waaruit weerstand richting een ouder ontstaat. Er is dan geen sprake van ouderverstoting. Dit zien we bijvoorbeeld bij mishandeling, verwaarlozing of emotionele onbeschikbaarheid.
Dit onderzoek en het helder krijgen van dit onderscheid kost tijd. Voor de kinderen die nu in crisis opgroeien, bieden wij ook ondersteuning aan ouders. Voor de gezinnen waarbij geen sprake is van ouderverstoting, of twee strijdende ouders. Maar waar er iets speelt dat minder zichtbaar is, zoals intieme terreur of eenzijdig psychisch geweld.
Wat kan KiC voor jou doen?
- KiC luistert met aandacht en begrip naar jouw verhaal
- KiC kan met je sparren over wat je kunt doen om te blijven staan in deze storm
- KiC kan je helpen met het vinden van de juiste hulp, advocaat of trainingsorganisatie
- KiC kan je, mits je daarvoor in aanmerking komt, een KiC budget toekennen